LINKKEJÄ

Tietoa hajusteyliherkkyydestä suomeksi


Tutkimus: Altistuminen kosteusvaurioituneelle sisäilmalle lisää riskiä sairastua kemikaaliyliherkkyyteen

Aiemmin on todettu, että altistuminen kosteusvaurioituneen sisätilan mikrobistolle (kuten ilmassa oleville pienille homepartikkeleille sekä home- tai bakteerimyrkyille) voi aiheuttaa hengenahdistuksen, astman pahenemisen tai sairastumisen astmaan, ylempien hengitysteiden infektioihin, allergiseen nuhaan, keuhkoputkentulehduksiin, alveoliittiin tai orgaanisen pölyn aiheuttamaan toksiseen oireyhtymään (ODTS eli Organic Dust Toxic Syndrome).

Tammikuussa 2020 julkaistu tutkimus Moist and mold exposure is associated with high prevalence of neurological symptoms and MCS in a Finnish hospital workers cohort osoittaa, että altistuminen homeisen työpaikan sisäilmalle lisää merkittävästi riskiä sairastua kemikaaliyliherkkyyteen. Tutkimuksen ovat tehneet työterveyshuollon erikoislääkäri Saija Hyvönen, yleislääketieteen erikoislääkäri, dosentti Jouni Lohi sekä kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri ja lääketieteellisen mikrobiologian dosentti Tamara Tuuminen.

Tutkimuksessa tutkittiin 90 Kätilöopistolla homevaurioille altistunutta hoitajaa tai kätilöä. Vertailuryhmänä toimi 45 toimistovirkailijaa, joilla ei ollut altistumista kosteusvauriomikrobistolle. Kätilöopistolla otetuista näytteistä yli puolesta löytyi haitallista mikrobikasvustoa: Penicillium spp, Actinomyces, Aspergillus spp, Paecilomyces vario, Chladosporium sp, Aspergillus niger, Aspergillus sydowii ja Exophiala spp.

Kätilöopistolla työskennelleistä 40 % sairastui kemikaaliyliherkkyyteen, kun vertailuryhmässä kemikaaliyliherkkiä oli 9 % (p=0.01). Kemikaaliyliherkkien keskimääräinen työskentelyaika vesivaurioituneessa rakennuksessa oli 7,8 vuotta (minimi kaksi kuukautta ja maksimi 25 vuotta) ja niiden, jotka eivät olleet sairastuneet kemikaaliyliherkkyyteen, keskimääräinen työskentelyaika oli 4,9 vuotta (minimi alle viikko ja maksimi 40 vuotta). Jo aiemmin on todettu, että kemikaaliyliherkkyyteen sairastumisen riskiä lisää pitkäaikainen tai kumulatiivinen altistuminen homevaurioituneelle sisäilmalle.

Kätilöopistolla altistuneista 62 % kärsi keskushermosto-oireista, kun vertailuryhmässä niitä oli 11 %:lla. Kemikaaliyliherkkyydessä keskushermosto-oireet ovat hyvin yleisiä ja keskeisiä. Sydämen rytmihäiriöistä kärsi altistuneista 57 % ja verrokeista 2,4 %. Migreeniä oli 22 %:lla altistuneista ja 6,7 %:lla verrokeista. Astmasta kärsi 57 % Kätilöopistolla altistuneista ja 20 % verrokeista.

Koko tutkimus:
Saija Hyvönen, Jouni Lohi ja Tamara Tuuminen: Moist and mold exposure is associated with high prevalence of neurological symptoms and MCS in a Finnish hospital workers cohort, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2093791119306419.
Available online 29 January 2020.Monikemikaaliyliherkkyys
Tietoa monikemikaaliyliherkkyyssyndroomasta 9.4.2017


Monikemikaaliyliherkkyys ja työkyky
Työterveyslaitos (TTL) on julkaissut 7.6.2012 videon "Monikemikaaliyliherkkyys ja työkyky". Videossa TTL:n pääjohtaja Vainiotähdentää mm., että monikemikaaliyliherkkiä ei saa jättää yhteiskunnanturvaverkkojen ulkopuolelle ja ettävarhainen puuttuminen altistumisiin on tärkeää.


Tuoksuherkkyys
Ihotautien erikoislääkäri Matti Hannukselan kirjoitus tuoksuherkkyyden oireista, taudin toteamisesta ja hoidosta Lääkärikirja Duodecim:ssa.


Tuoksuyliherkkyys
Toinen Ihotautien erikoislääkäri Matti Hannukselan kirjoitus Duodecim:ssa.


Hajusteet tuoksuvat, herkistävät ja ärsyttävät
Prof. Matti Hannukselan kirjoitus tuoksuyliherkkyydestä Allergia- ja Astmaliiton sivuilla


Hyvät tuoksut eivät sovi kaikille
Palkkatyöläinen, nro 10/2004 Haastattelussa allergiaprofessori Tari Haahtela kertoo hajusteille yliherkistä ja ehdottaa kemikaaliriisuntaa. Kosmetologi ja terveydenhuollon maisteri Taina Paarmas ehdottaa hajusteyliherkille omia työhuoneita. Hajusteyliherkät kertovat elämästään.


Tuoksut ovat ihmisten terveydellä leikkimistä
Päivi Kuusela-Sirénin mielipidekirjoitus Turun Sanomissa 31.3.2009.


Tutkimuksia hajuste- ja kemikaaliyliherkkyydestä


John P. Thomas on kirjoittanut Health Impact News -lehdessä 18.6.2014 siitä, miten tutkimusten mukaan jotkut hajusteet aiheuttavat riippuvuutta käyttäjissään

Mcs-potilaista on löytynyt fyysisiä muutoksia verrattuna terveisiin
Katoh et al. 2016 on havainnut metabolomiikan avulla, että mcs-potilaiden elimistössä on heksaanihapon eli kapronihapon ja pelargonihapon tasot merkittävästi normaalia suuremmat ja asetyylikarnitiinin tasot selvästi alempana kuin terveillä.

The Danish Research Center for Chemical Sensitivities
Tanskan ympäristöministeriön rahoittama tutkimuskeskus.

Sensory Hyperreactivity and Chemical Sensitivity
Lääkäri Eva Millqvistin (Sahlgrenska Universitets Hospital, Göteborg, Ruotsi) sivut, joille on koottu hänen laaja tutkimuksensa hajusteyliherkkyydestä ja SHR:stä (sensorisk hyperreaktivitet.

The Tenth Paradigm Martin Pall
Biokemisti, emeritusprofessori Martin Pallin sivut (Washington State University, e-mail: martin_pall@wsu.edu), Sivusto sisältää mekanismin, josta MCS voi johtua ja MCS:n hoito-ohjesivut sekä perustietoa MCS:stä.

MCS Research at James Madison University
Professori Pamela Reeds Gibsonin tutkimustulokset kemikaaliyliherkkyydestä

Biological definition of multiple chemical sensitivity from redox state and cytokine profiling and not from polymorphisms of xenobiotic-metabolizing enzymes
Tutkimuksen kuvaus ja linkki suomennokseen täällä: deLucaTutkimus2010
Italialaisen tutkimusryhmän läpimurtoartikkeli hajusteyliherkkyyden määrittämiksi biologisten arvojen avulla (Toxicol Appl Pharmacol. 2010 Apr 27, De Luca C, Scordo MG, Cesareo E, Pastore S, Mariani S, Maiani G, Stancato A, Loreti B, Valacchi G, Lubrano C, Raskovic D, De Padova L, Genovesi G, Korkina LG)

MCS-Canadian Sources -Iris Bell
Tutkijalääkäri Iris Bellin tutkimustuloksi

The Medical Perspective on Environmental Sensitivities
Katsausartikkeli hajusteyliherkkyydestä, Canadian Human Rights Commission, Sears, M. E.
Ks. myös: http://www.chrc-ccdp.ca/legislation_policies/policy_environ_politique-en.asp

Environmental Project 988/2005 –Multiple Chemical Sensitivity
Englankielinen raportti: Silberschmidt, M., the Danish Ministry of the Environment.

Ocular and Respiratory Symptoms Elicited by Perfume and Fragrance Products
Jesper Elberling julkaisi 2005 väitöskirjan aiheesta "Parfyymin ja hajustetuotteiden aikaansaamat silmä- ja hengitystieoireet".

Neurogenic Inflammation and Sensitivity to Environmental Chemicals
William J. Meggsin artikkeli.

Brain dysfunction in multiple chemical sensitivity
Espanjalaisen tutkimusryhmän tutkimus, jossa he havaitsivat fyysisiä eroja hajusteyliherkien ja terveiden välillä. (J Neurol Sci. 2009 Dec 15;287(1-2):72-8. Epub 2009 Oct 3, Orriols R, Costa R, Cuberas G, Jacas C, Castell J, Sunyer J.)

Muita järjestöjä, yhdistyksiä ja yhteisöjä


Hengitysliitto, palveluita mm. korjausneuvontapuhelin

Hengitysliitto

Homepakolaiset ry
Homepakolaiset ry on syntynyt home- ja kosteusvaurioista vakavasti sairastuneiden tarpeesta saada perusoikeuksia kuten työ- ja opiskelupaikka, asunto, asiantuntevaa lääkärihoitoa sekä samat viranomaispalvelut ja sosiaalietuudet kuin muilla kansalaisilla. Altistuneiden tarinoita kerätään sivuille.

Terve Sisäilma ry

Allergia- ja astmaliitto

MCS-Global
Global Recognition Campaign for Multiple Chemical Sensitivity, Chemical Injury, Chemical Hypersensitivity, Environmental Illness and other chemically induced illnesses and diseases affecting Civilians and Military personnel.

Environmental Illness Resource (EIR)
The Environmental Illness Resource is an information resource and interactive community site for people suffering from MCS.

Mcs-America
Mcs-America ajaa kemikaaliyliherkkien oikeuksia Amerikassa.

MCS Sweden
Riksförbundet för mögel- och kemikalieskadade

MCS Danmark

Nätverket för doftöverkänsliga
Ruotsalainen hajusteyliherkkien nettiyhteisö. Yhteisön esite hajusteyliherkkyydestä ruotsiksi. Yhteisö järjestää hajusteyliherkille ruotsinkielisistä sairauteen sopeutumista etäkursseina otsikolla Leva med överskänslighe

Ruotsin Astma- ja Allergialiiton (Astma- och Allergiförbundet) ruotsinkielinen esite hajusteyliherkkyydestä.

Blogeja aihepiiristä


Kemikaaliherkkyys muutti elämän
"Outi ja kumppaninsa joutuvat aina kotiin tullessaan pesemään vaatteensa. Ihmisten ilmoilla Outin on käytettävä hengityssuojaa, koska hajusteyliherkkyys tekee arjesta vaikeaa. Outilla on Suomessa yli 20 000 kohtalotoveria..."

Asiaa kemikaaliherkkyydestä
Suomalainen blogi kemikaaliyliherkkyydestä.

http://www.elinahytonen.fi/2012/05/hajuste-kavala-ystava
Hajuste - kavala ystävä. Elina Hytösen blogi hajusteyliherkkyydestä.

Home-gate
Suomalainen blogi homeongelmista.

Kemikaaliyliherkän kotisivut
Suomalaisen kemikaaliyliherkän elämästä ja selviytymiskeinoista

doftfri
Ruotsalaisen kemikaaliyliherkän ruotsinkielinen sivusto

homesick
Englanninkielinen video yliherkkien asumisongelmista.Tietoa hajusteista

Environmental Health Association of Nova Scotia -Scents Are Not What They Seem
Karen Robinsonin artikkeli "Tuoksut eivät ole sitä miltä ne näyttävät".

Tukes: Allergialla ei ole palautusoikeutta
Turvallisuus ja kemikaalivirasto (Tukes) kannustaa nuoria miettimään tarkasti, mitä kemikaaleja itsensä koristamiseen käyttää. Jos olet kerran herkistynyt tietylle aineelle, kuten esimerkiksi hajusteelle tai hiusvärin ainesosalle, allergia sitä kohtaan säilyy koko loppuelämän.
Katso myös Tukesin ihoallergiaesite
Tietoa kosteusvaurioista, homeista ja sisäilmasta

Sisäilmahomeen myrkyllisyyden syy selvinnyt, Yliopisto lehti 29.9.2012
Tutkijat Raimo Mikkola, Maria Andersson ja prof. Mirja Salkinoja-Salonen työtovereineen ovat saaneet selville, että erittäin tavallisen kosteusvauriomikrobin (Trichoderma longibrachiatum –sienen) aineenvaihduntatuotteet (trilongiinit) imeytyvät elimistöön ja muodostavat solukalvoille uusia natrium- ja kalium-ionikanavia. Tämä aiheuttaa soluissa vakavia toimintahäiriöitä. Trilongiineihin eivät tehoa mitkään lääkkeet. Ne kestävät myös hyvin mikrobeja tuhoavia kemikaaleja ja sterilointia. Täten ainoa keino torjua niiden terveyshaittoja on korjata kosteusvaurioituneet talot.
Katso linkit:
http://www.helsinki.fi/ajankohtaista/uutisarkisto/10-2012/4-15-56-57.html
http://www.helsinki.fi/mmtdk/tutkimus/tiedotteet/2012/121004_sisailma.html
http://www.sciencedaily.com/ releases/2012/10/121012074655. htm
http://onlinelibrary.wiley. com/doi/10.1111/febs.12010/ abstract

IndoorAid
Lääkäri Tuula Putuksen kotisivut

Kosteus- ja hometalkoot
Ympäristöministeriön Kosteus- ja Hometalkoot -projektin kotisivut. Talkoiden tarkoituksena on mm. tervehdyttää maamme rakennuskanta kehittämällä alan koulutusta.

Ranskassa Lascaux:n luolassa on jääkauden aikana tehtyjä satoja luolamaalauksia, mm. eläimistä.
Siellä esiintynyttä Fusarium solani –homesientä yritettiin tuhoa biosideillä, mutta tuloksena olikin mikrobikannan moninaistuminen ja homeongelman jatkuminen. Environ. Sci. Technol., 2012, 46(7), s. 3762-3770

Hometalojen homeet voivat jäädä kasvamaan hometalossa altistuneen kudoksiin

Tohtori Brewer tutkimusryhmineen on todennut, että hometalojen homeet voivat jäädä kasvamaan hometalossa altistuneen kudoksiin biofilmien alle. Viite 1. Nämä homeet tuottavat elimistössä jatkuvasti homemyrkkyjä. Todettiin, että 93 %:lla (eli 104:llä 112:sta) kroonista väsymysoireyhtymää sairastavasta potilaasta löytyi virtsasta kohonneita määriä ainakin yhdestä kolmesta tutkitusta homemyrkystä (okratoksiini A, makrosykliset trikotekeenit tai aflatoksiinit). 90 % potilaista tiesi altistuneensa ennen sairastumistaan hometaloille, mutta yksikään ei enää altistunut niille. Viite 2

Vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa kroonista väsymysoireyhtymää sairastaneille annettiin sumutteena nenään ensin aamulla biofilmin rikkojaa (eli kelatoivaa-ainetta EDTA (eli etyleenidiamiinitetraetikkahappo) sekä pinta-aktiivista ainetta polysorbaatti 80) ja myöhemmin illalla sieni- ja alkueläintauteihin tehoavaa Amfoterisiini B:tä (eli AMB) 151 potilaalle, kun taas 14 potilasta sai sienitautilääkettä Itrakonatsoli (eli ITR). AMB hoitoa yli puoli vuotta jatkaneista sivuvaikutuksettomista potilaista tuli huomattavasti parempaan kuntoon 94 % ja ITR-ryhmästä 80 %. Samalla homemyrkkyjen pitoisuudet laskivat merkittävästi heidän virtsassaan. Osa potilaista keskeytti hoidon puolen vuoden jälkeen, jolloin suurimman osan oireet palasivat lähtötasolle ja vastaavasti homemyrkkyjen arvot virtsassa nousivat. Hoidon optimaalista kestoa ei tiedetä. Voidaan tarvita jatkuvaa lääkitystä, jotta pahenemisvaiheita ei tapahdu. Ei tiedetä, voidaanko hometalon mikrobeita ikinä hävittää täysin elimistöstä. Viite 3.

Viite 1
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3920250
Joseph H. Brewer, Jack D. Thrasher, and Dennis Hooper, Chronic Illness Associated with Mold and Mycotoxins: Is Naso-Sinus Fungal Biofilm the Culprit?

Toxins (Basel). 2014 Jan; 6(1): 66–80.
Published online 2013 Dec 24. doi: 10.3390/toxins6010066

PMCID: PMC3920250

Viite 2
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Brewer ...
Brewer JH, Thrasher JD, Straus DC, Madison RA, Hooper D., Detection of mycotoxins in patients with chronic fatigue syndrome, Toxins (Basel). 2013 Apr 11;5(4):605-17. doi: 10.3390/toxins5040605..

Viite 3
http://www.medicalresearchjournal.org/index.php/GJMR/article/view/925
Joseph Brewer, Dennis Hooper, Shalini Muralidhar,Intranasal Antifungal Therapy in Patients with Chronic Illness Associated with Mold and Mycotoxins: An Observational Analysis ,Global Journal of Medical Research, Vol 15, No 2-E (2015):
Muuta aihepiiriin liittyvää tietoa


MCS-potilaiden sairaanhoidonaikaiset ohjeet hoitohenkilökunnalle Australiassa
Australia päivittänyt syksyllä 2014 ohjeet mcs-potilaiden huomioimisesta sairaanhoidossa.

Chemiless town – projekti
Japanilaisen Chiban yliopiston tutkijat ovat rakentaneet koetaloja, joissa pyrkivät mahdollisimman alhaisiin kemikaalipäästöihin rakennus- ja sisustusmateriaalien valinnoilla. Talojen on havaittu vähentävän huomattavasti oireilua. Chemiless town kattaa neljä erilaista asuinrakennusta, kirjaston, koulun ja sairaalan, jossa on ympäristölääketieteen klinikka. Projektin tarkoituksena on ehkäistä sisäilmasta sairastumisia luomalla uutta vähäpäästöistä rakentamisosaamista. Suomeksi lisätietoa tästä.

Deutscher Berufsverband der Umweltmediziner
Ympäristölääketieteellistä tietoa saksaksi. Tietoa mm. monikemikaaliyliherkkyyden diagnosoinnista.

Espanjan sosiaali- ja terveysministeriö on julkaissut laajan selvityksen monikemikaaliyliherkkyydestä.
Sensibilidad quimica múltiple, 2011, Ministerio de salidad, politica social e igualdad. Selvitys puoltaa kemikaalien käytön vähentämistä ja sairaudelle tautiluokistusnumeron myöntämistä.

http://www.fklnf.de/psychosomatik-und-psychotherapeutische-medizin/krankheitsbilder/psychosomatik-und-umweltmedizin.html
Saksassa kemikaaliyliherkkyys on luokiteltu fyysiseksi taudiksi (T78.4) jo vuodesta 1998. Nordfrieslandin ammattitautisairaalan sivuilta voi lukea sairauden hoidosta ja huomioon ottamisesta Saksassa.

Hampurissa mcs-potilaille sopivia sairaalahuoneita
Hampurissa toimiva Agaplesion Diakonie -sairaala on rakentanut kaksi huonettaan mcs-potilaita varten. Msc-potilaan tarpeet on otettu huomioon kaikissa materiaalivalinnoissa rakennusmateriaaleista aina sisustukseen asti, mm. huoneen ovet ovat lasia. Hoito toteutetaan mahdollisimman vähäpäästöisesti, mm. huoneisiin ei pääse muiden potilaiden hajusteiden hajuja.

Biological definition of multiple chemical sensitivity from redox state and cytokine profiling and not from polymorphisms of xenobiotic-metabolizing enzymes
De Lucan ja tutkimusryhmän artikkeli siitä, miten hajusteyliherkkyys voidaan todentaa laboratoriotestein.
Potilaan oikeudet Suomen terveydenhuoltolaissa

potilaan asema ja oikeudet
Tietoa terveydenhuoltolain mukaisista potilaan oikeuksista Suomessa.